De bouw van de nieuwe brug van Graft naar de Graftermeer. 1975/1976
26398b

De bouw van de nieuwe brug van Graft naar de Graftermeer. 1975/1976

In 1971 kwam er een deel van de S10 (nu N244) gereed. Voor de aansluiting uit Graft werd vanaf de kruising Groeneweg/Dwarsweg in eerste instantie de Groeneweg rechtdoor getrokken naar Graftdijk. Dit had tot gevolg dat er nog meer verkeer de Graftermeer in ging richting Graft en De Rijp.Daarmee werd de oude brug in Graft al meer een zorgenkind. Groter wordend vrachtverkeer liep vast op de knik in de brug, en regelmatig waren er noodreparaties nodig. In 1975, toen het Noorderkwartier het voor het zeggen kreeg, werd de Groeneweg door de Graftermeer opnieuw aangelegd door de fa. Woestenburg.  In 1976 werd ook de brug eindelijk vernieuwd. Wethouder N.A. Klijn, voormalig wethouder van Graft, mocht op 15 april 1976 officieel het lint doorknippen.
Het nieuwe exemplaar ligt ook iets noordelijker dan de oude brug en was, net als de de nieuwe toegang vanaf de hoek Raadhuisstraat veel breder. Om dit mogelijk te maken moest het huisje van 'opoe Scholten' op de hoek Raadhuisstraat gesloopt worden.
De nieuwe aansluiting aan de westkant van de brug werd in een min of meer rechte lijn doorgetrokken naar de dijk van de Graftermeer. Het hoekje land tussen de nieuwe en oude weg dat afgesneden werd werd trapveldje voor de jeugd van Graft.
De bouw van de nieuwe brug in Graft en verbreding van de weg door de Graftermeer richting Graftdijk markeert, samen met de ontsluiting van De Rijp via Julianalaan op S10/N244, het einde van een tijdperk. Tot begin jaren zeventig waren Graft en De Rijp nog echt dorpjes in de polder. 'Het dorp uit' kon alleen via kleine dijkjes en polderweggetjes.

 

 

  • Straat of water: Groeneweg

Steun Oudheidkundige Vereniging Het Schermereiland en WORD LID voor slechts € 14,- per jaar.

De Kroniek

De Kroniek - historisch tijdschrift voor Graft-De Rijp en SchermerDe Kroniek is het Historisch Tijdschrift voor Graft-De Rijp en Schermer en staat vol met interessante en leuke verhalen. Leden ontvangen De Kroniek 4x per jaar >>>

Schenkingen

OproepHeeft u documenten, historische foto's, ansichtkaarten etc. van de gebieden die deel uitmaken van Het Schermereiland in uw bezit? Overweeg dan eens om deze aan onze OHV te schenken >>>

Contact

OHV Het Schermereiland
Bezoekadres:
Raadhuisstraat 24
1484 EN Graft

Uitgebreide contactinformatie >>>