Café Renses, 'Huis Halfweg', in Stompetoren, plm 1930

19611 19611
In aanvang werd Stompetoren, wat ontstond op de hoek van de Noordervaart en de Oterlekerweg, 'De Buurt' genoemd. In de eerste helft van de twintigste eeuw had 'De Buurt' nog twee cafés. Het café 'Huis Halfweg', later ook café Renses genoemd, lag aan de noordkant van de vaart op de hoek Oterlekerweg.
Het café was in 1929 verbrand en werd herbouwd met de familie Renses als eigenaar. Deze foto betreft gezien de stijl van het gebouw de herbouwde versie.
Hoewel de tramlijn aan de zuidkant lag wachtten veel passagiers de komst van de tram af in café Renses.
Voor de oorlog kwamen er in de zomer veel Amsterdammers bij Renses hun weekenden door te brengen om te vissen. Na 1948 werd het café, inmiddels beheerd door de familie Zwart,  de ontmoetingsplaats van het dorp. Vele uitvoeringen en activiteiten werden hier gehouden.
Het café werd later voortgezet door de familie Berkhouwer. Door veranderend uitgaansleven raakte de loop uit het café en werd het gesloten. In 1974 is het gesloopt wegens de reconstructie van het kruispunt.

(het tweede café, het 'Wapen van de Schermer', lag aan de 'oude' zuidkant van het dorp. Daar gaf toneelvereniging Aurora uitvoeringen. En er werden, vanwege de locatie, ook kaartjes voor de tram verkocht.  Ook de kermis was daar voor de deur. Het café is in 1948 gesloten en als garage in gebruik genomen door P. Groot en later door F. Houtkoper).

(bron o.a. 'De Schermeer en zijn randdorpen 1983)

Aanvullende informatie

  • Plaats: Stompetoren
  • Stompetoren Straat of Water: Oterlekerweg
  • Gebouw: Café
  • Bedrijf: Horeca
Gelezen: 353 keer