Huib Kieft uit Grootschermer met zijn veewagen

19355
Huib (Jan Huibert Jansz.)  Kieft (1914-1992) bij het portier van de veewagen (met alleen een ruitenwisser voor de chauffeur!) van transportbedrijf  J. Kieft & Zn.
Transportbedrijf Kieft,  opgericht door Jan Kieft en later overgenomen door zijn zoon Huib, bepaalde meer dan vijftig jaar het ondernemersgezicht van Grootschermer.   Jan  startte zijn transportbedrijf op 1 januari 1924,  maar had al vanaf 1919 een voorloper van het bedrijf. Hij kocht toen een kolossale dorsmachine waarmee hij als loonwerker de boer op ging, begeleid door de plaatselijke veldwachter die nauwlettend in de gaten hield of Kieft geen schade aan de wegen veroorzaakte.  Het dorsbedrijf en transportbedrijf hebben tot 1962 naast elkaar bestaan. 
Het bedrijf onderhield van 1927 tot 1939 ook een busdienst Purmerend-Alkmaar en vice-versa. Chauffeur op de bus was Jan de Boer , later grondlegger van transportbedrijf 'De Boer' aan de Klaterbuurt en nu Zuiddijk in De Rijp.
Kieft richte zich aanvankelijk op het veevervoer. Menig veemarkt werd bezocht, waaronder op vrijdag de veemarkt in Leeuwarden, te bereiken over de pas geopende afsluitdijk.
Later specialiseerde het bedrijf zich op een lijndienst op Zuid-Duitsland en Italie, vooral in opdracht van cargadoorsbedrijf Gerlach en RSK. Rond 1970 was Kieft een toonaangevend internationaal transportbedrijf. 
Ook aan de bouw van de Bijlmer heeft Kieft een wezenlijke bijdrage geleverd, er reden zeven trekkers en eenentwintig opleggers om alle betonnen elementen te vervoeren die nodig waren voor de bouw van de flats. (De elementen werden vervaardigd door Indeco beton Zaandam).
Het internationaal bedrijf,  met de markante witte wagens met blauwe opdruk, was de grootste werkgever van het dorp en het was een komen en gaan van de grote wagens door het dorp en op de smalle toegangswegen en dijkjes.
De werkgever, en daarmee de bedrijvigheid,  stopte in 1981. Huib kampte met zijn gezondheid en er was geen opvolger. Daar bovenop kwam nog eens de economische crisis.

De garages aan het begin van het Noordeinde zijn gesloopt en de woningen die er in de plaats gekomen zijn hebben het toepasselijke adres 't Kieftennest gekregen.
(Bij de foto: Een kenteken G-14229 ? Voor 1950 werden de kentekens door de provincie uitgegeven. Het kenteken beginnend met een G duidde op afgifte in Noord-Holland, in de periode 1930-1935. )

Zie ook https://tijdschriften.archiefalkmaar.nl/issue/KRO/2008-03-01/edition/0/page/47

Aanvullende informatie

  • Plaats: Grootschermer
  • Grootschermer Straat of Water: Noordeinde
  • Bedrijf: Transportbedrijf
  • Thema: Transport
Gelezen: 1724 keer
Download bijlage(n) in Hoge Resolutie kwaliteit:
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.