Villa Zonnevanck, iets ten westen van Graftdijk, vóór 1934

Iets ten westen van Graftdijk, aan de 'Vuile Graft', lag Villa Zonnevanck van (oorspronkelijk) de familie Graftdijk. De villa werd in de volksmond 'het witte huis' genoemd. De familie Graftdijk liet de villa in 1890 voor het toen zeer aanzienlijke bedrag van 22.000 gulden bouwen, nadat hun houtzaagmolen (houtzagerij) 'De Drie Gebroeders' en omliggende gebouwen na een blikseminslag tot de grond toe afbrandden. 'Het witte huis' stond net ten westen van de afgebrande houtzagerij. Ten tijde van de foto was het huis van Wout Spaan, die hier waarschijnlijk met zijn familie op de foto staat. Spaan had het huis in 1911 van de familie Graftdijk gekocht en heeft er gewoond tot 1934.  In dat jaar is de villa ook gesloopt vanwege de aanleg van een nieuwe weg, die uiteindelijk pas in 1970  gereed kwam (de huidige N244).

De eerder genoemde houtzaagmolen lag direct achter de villa aan de Vuile Graft, oorspronkelijk een open water dat onderdeel was van de Starnmeer (zie ook de kaart op onze startpagina). Het terrein waarop de molen stond, inclusief de inham, is nog steeds herkenbaar als buitendijks stukje land.

Aanvullende informatie

  • Plaats: West-Graftdijk
  • West-Graftdijk Straat of Water: Provincialeweg
Gelezen: 379 keer
Download bijlage(n) in Hoge Resolutie kwaliteit:
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar ohv@hetschermereiland.nl en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.