Eefje Bijtjes, de laatste weesmoeder van het gemeentelijke Wees- en Armenhuis aan de Tuingracht

16716
Eefje Bijtjes, (geb. Oudkarspel op 13-09-1846, overleden 11-05-1936, De Rijp) was getrouwd met Jan Schouten en was de laatste weesmoeder van het gemeentelijke Wees- en Armenhuis aan de Tuingracht. Naar zeggen woonde zij als weduwe in een heel klein huisje, een hokje achter Rechtestraat 132 helemaal aan de achterkant aan de sloot, dat  later gebruikt werd  als inkorflokaal van postduivenvereniging 'De Reisduif'.
Het Gemeene Wees en Armenhuis bevond zich op de Tuingracht nummer 13 (destijds Tuinbuurt 428), het pand waarin nu het museum is gevestigd. In een notitie uit 1700 is hier al sprake van een zgn.'aalmoeseniershuys', wat zestien bewoners telde.
Echter nog geen weeshuis, maar een huis waarin 'de arme tot gene gemeente behorende' (=niet kerkelijk), werden ondergebracht. In 1733 werd besloten de kinderen te verhuizen naar naar  de Tuinbuurt (het huidige museum). Het Doopsgezinde weeshuis was oorspronkelijk gevestigd aan het Vlaander no. 8. Vanaf 1866 ging dit over naar het grote pand aan de Tuingracht (nu nummer 16).

Aanvullende informatie

  • Plaats: De Rijp
  • Gebouw: Weeshuis
Gelezen: 310 keer
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar ohv@hetschermereiland.nl en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.