De Rijwielherstelplaats van Cees Nieuweboer, voor 1949

18079
In dit pand op het Jan Boonplein nr. 2 (toen nog Middelstraat 388 genoemd) begon Cornelis (Cees) Nieuweboer, in De Rijp steevast uitgesproken zonder de 'e', zijn rijwielherstelplaats. Later vestigde hij zijn nieuwe winkel/werkplaats aan de Grote Dam no. 4 (vóór 1961 Grote Dam 392). Na de verbouwing van dat pand bevond de ingang van de werkplaats zich in de Kerkstraat.

Na vertrek van Nieuweboer werd in 1960 museum In 't Houten Huis er gevestigd. Toen het museum in 2003 naar de Tuingracht vertrok, werd het pand verbouwd tot woning. Het hekje rechts op de foto is het hek rondom de oude Doopsgezinde Vermaning. In 1949 is de kerk gesloopt. De huidige kerk is  in 1952/ 1953 gebouwd en werd op 13 december 1953 in gebruik genomen.
Het pandje op Jan Boonplein 1 was het groente en snoepwinkeltje van de weduwe Visser. Later is hier o.a. de bloemenzaak van De Vries in gevestigd, en na verbouw / herbouw ook nog de bloemenwinkel Seasons. Tegenwoordig (2018) is er een wijnwinkeltje gevestigd. Café 'Het Wapen van Munster' in de achtergrond, destijds Groote Dam 393, was in de periode van de foto nog van  uitbater Lenferink. Het gestuukte blokpatroon op de gevel zou tot 1976 zo blijven.
(De Rijp kende destijds wel straatnamen, maar de huisnummers liepen door. Als voorbeeld: op Westeinde 13 volgde Rechtestraat 14, op Keizerbuurt 314 volgde Lievelandsbuurt 315 enz. Dit is jaren zo gebleven, maar met name bij kleine tussenstraatjes als 't Achterombuurtje en het Langebrugspad werd het een zootje. Na omnummering was met name de overgang van de Rechtestraat naar het Oosteinde een alles behalve een vlekkeloos verhaal. Bepaalde winkeliers bleven hardnekkig het 'oude' adres hanteren).

Aanvullende informatie

  • Plaats: De Rijp
  • De Rijp Straat of Water: Jan Boonplein
  • Bedrijf: Fietsenmaker
Gelezen: 400 keer
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar ohv@hetschermereiland.nl en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.