De trambrug over de Schermerringvaart bij Schermerhorn, voor 1910

19469
De trambrug over de Schermerringvaart bij Schermerhorn met op de achtergrond de molengang. De tram had bij de molens bij de kruising Noordervaart/Molendijk een halte, nl. halte Schermerdijk, gebruikt door bijvoorbeeld de mensen uit Grootschermer.  Bij de molenaar van bovenmolen E, dhr. Goet, Molendijk 6, kon je kaartjes kopen. Het hokje op de foto is de wachtruimte bij de halte.
De halte Schermerhorn lag ter hoogte van 't Zuidje. (zie Stationnetje Schermerhorn)
De eerste molen is de huidige museummolen. Rechts van de brug ligt tegenwoordig de brug van de N243. Destijds was er alleen de brug bij het Westeinde van Schermerhorn.
De foto is genomen voor 1910. De molens staan nog in kruis (x stand) met de spriet of bliksemafleider op de kap. Vanaf 1910 zijn de molens "recht gezet" (+ stand) en werd de staande ijzeren roed de bliksemafleider. 


De stroomtram Purmerend -Alkmaar is oorspronkelijk een uitbreiding op de 'Waterlandse Tram'. Waterlandse Tram' was de benaming van de trams die vanaf 1888 in de regio Waterland ten noorden van Amsterdam reden. In eerste instantie was er alleen de lijn Amsterdam (Noord) naar Edam/Volendam. In 1894 werd het net vanaf 'Het Schouw' uitgebreid naar Purmerend. Deze laatste lijn werd op 17 juli 1895 verlengd via Middenbeemster, De Rijp en Schermerhorn naar Alkmaar.
De lijn Purmerend – Alkmaar werd opgeheven op 6 september 1931 en vervangen door een autobusdienst, wel onder de vlag van de NZHTM, de eerste reguliere lijndienst van Nederland.
In 1949 kwam het einde van de tramlijn Amsterdam – Purmerend en in 1956 moest ook Amsterdam – Volendam er aan geloven. Aan de oostkant van de weg Monnickendam-Broek in Waterland zijn nog restanten van de oude spoor te zien. Van het traject De Rijp (Klaterbuurt) Alkmaar is niets terug te vinden.  Al is wel de naamgeving gebleven: de eerste akker in de Eilandspolder, links van de brug heette toepasselijk 't Tramstuk. Nog jarenlang hebben de restanten van de rails tussen het stukje met bomen langs de weg er gelegen

Aanvullende informatie

  • Plaats: Schermerhorn
  • Schermerhorn Straat of Water: Zwartedijk
  • Bedrijf: Vervoersbedrijf
  • Thema: Vervoer
Gelezen: 480 keer
Download bijlage(n) in Hoge Resolutie kwaliteit:
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar ohv@hetschermereiland.nl en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.