De 'eerste steenlegging' van de ABC-hutten in Graft door pastoor Holtkamp, 1950

18470.16
Op het landje van tuinder Henk Nibbering aan de Grafterbaan werden in 1950, op initiatief van de katholieke tuinders, de ABC-hutten gebouwd (de AardappelBewaarCentrale). Henk Nibbering, die zelf aan de Grafterbaan woonde, was bereid zijn land te verkopen onder voorwaarde dat hij werd aangesteld als beheerder van de aardappelbewaarcentrale.
Voor de eerste steenlegging werd gesproken door voorzitter Gerrit Roelofsen (de Baron). In 1950 had de kerk nog een prominente rol in het dorp en verder bouwen zonder de 'zegen van boven' was geen optie. Tegenover Roelofsen staan pastoor Holtkamp en de acolyten Jaap Smit en Theo Stoop klaar voor de zegening, compleet met de emmer wijwater en kwast. Na de zegening zal pastoor de eerste steen leggen.
De ABC- hutten zijn gebouwd in 1950, en uitgebreid in 1956, 1964 en 1965. Op het hoogtepunt van haar bestaan stonden er acht hutten. Ze zijn gesloopt in 2005/2006, nadat ze eigendom waren geworden van HSB (Hein Schilder Bouw) uit Volendam. Op de plek van de 'hutten' is naderhand het wijkje Meertouw gebouwd.

Aanvullende informatie

  • Plaats: Graft
  • Graft Straat of Water: Grafterbaan
  • Bedrijf: Tuinder
  • Thema: Agrarisch
Gelezen: 491 keer
Download bijlage(n) in Hoge Resolutie kwaliteit:
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar ohv@hetschermereiland.nl en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.