De sigarenmakers van 'De Nijverheid' aan het Nieuwland, 1902-1913

18218
Begin twintigste eeuw kende (ook) De Rijp talloze kleine winkeltjes, ambachtslieden en fabriekjes.  Zo waren er bijvoorbeeld drie sigarenmakerijen in het dorp, waaronder 'De Nijverheid' op Nieuwland nr. 2 (huidig adres).  (Vanaf circa 1850 ontstonden in nagenoeg alle plaatsen in Nederland met een redelijk grootte, kleinschalige sigarenmakerijen die produceerden voor de  lokale markt).
De sigarenmakerij aan het stukje Nieuwland, aan de noordkant van de Kerkstraat, was in bedrijf van 1902 tot 1913. Sigarenmaker was blijkbaar een keurig beroep, het personeel kwam in gilet met stropdas. Vóór de sigarenmakerij was op dezelfde plek onder andere een touwpluizerij voor werkloze vrouwen gevestigd geweest.
De panden op Nieuwland 2 en 4 werden destijds bewoond door tuinder Dirk ter Beek en zijn nu (2019) nog steeds in handen van deze familie. De panden en de schuur waren van oorsprong vermoedelijk 17de- of 18de-eeuws. Het huidige woonhuis op nr. 4 aan de westkant is in 1913 op de oude funderingen opgetrokken.

Aan de zijkant van Nieuwland nr. 2 is te zien dat het pand op een fundering van bogen staat. Om metselwerk in de fundering uit te sparen, metselde men deze spaarbogen. Stenen waren namelijk een duur bouwmateriaal en ze waren nog zwaar ook. De voet van de bogen staat of op een draagkrachtige grondlaag of, zoals in De Rijp, op een aantal palen die in bosjes bij elkaar zijn geslagen (een 'slietenfundering'). Door het geringere gewicht spaarde men dus feitelijk ook nog een paar palen uit.

Aanvullende informatie

  • Plaats: De Rijp
  • De Rijp Straat of Water: Nieuwland
  • Gebouw: Fabriek
  • Bedrijf: Sigarenmakerij
  • Thema: Ambacht
Gelezen: 413 keer
Download bijlage(n) in Hoge Resolutie kwaliteit:
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar ohv@hetschermereiland.nl en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.