De Lievelandsbuurt en het Drilveld in de winter, voor 1953

19686
De zuidkant van de Lievelandsbuurt onder een pak sneeuw. Als je nu op dezelfde plek op het Zuideinde gaat staan, zijn alleen de door de firma Hooijberg gebouwde muur/beschoeiing met hekwerk op de voorgrond en de achterliggende sloot hetzelfde gebleven.
Destijds was het zicht naar het westen nog vrij, en keek je tot aan de kassen van Jaap Volger (of Roemer) bij de Mieuwijdt. Althans in de winter, als het beeld niet onderbroken werd door de bomen op het landje wat nu de noordkant van het Fluytschip is, of de bomen op het stukje land wat nu kinderboerderij "De Kleine Artis" is. Destijds heette dat laatste  'De Overkant' of ' 't Stukkie'  en was eigendom van Jan Hoek en later Hendrik Hoek. Hoek had zelf een verzameling gebouw(tjes) op de Venbuurt, die vol zaten met kippen, konijnen, cavia's en ook ongedierte. In de volksmond werd het daarom ook 'De Artis' genoemd.

Op het weiland links, het 'Drilveld', werd vanaf 1948 de eerste nieuwbouw van De Rijp gebouwd in de vorm van de Lakemanstraat (overigens heette de straat eerst ook Leeghwaterstraat). Het Drilveld heeft naar het schijnt die naam gekregen omdat er in vroeger tijden schietoefeningen gehouden werden door de militie. Het was voor de grote brand in 1654 bebouwd. Vóór de eerste bebouwing in de vorige eeuw werd het jaarlijks verhuurd voor een symbolisch bedrag aan een plaatselijke veehouder of tuinder. De herkomst van de betonnen platen op de foto is onduidelijk, mogelijk restanten van een gebouwtje of schuur op die plek.
In het huisje rechts midden op de foto woonde Jacob Houtman De twee schuurtjes rechts op de Lievelandsbuurt, waarvan de eerste van Wim Blokdijk was, zijn verdwenen, net als de hooiklamp en praam van boer Evert Beumer.
Net als destijds eindigt de sloot achter de Lievelandsbuurt bij wat nu 'De Kleine Artis' is. De foto is (in ieder geval) gemaakt vóór 1957, toen Lakemanstraat nr. 1 gebouwd is, maar op de foto lijkt er ook nog geen bebouwing in de Leeghwaterstraat te zijn. Daar is in 1953 gebouwd.

Aanvullende informatie

  • Plaats: De Rijp
  • De Rijp Straat of Water: Lievelandsbuurt
Gelezen: 395 keer
Download bijlage(n) in Hoge Resolutie kwaliteit:
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar ohv@hetschermereiland.nl en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.