De 'Handelskade' in Oterleek, voor 1930

19927
De 'Handelskade' in Oterleek, het stukje Huigendijk direct links over de brug uit de Schermer, dankt haar naam aan de grote bedrijvigheid die er destijds heerste. Aan de kade waren naast het herberg 'De Otter' op de hoek van de Dorpsstraat diverse bedrijfjes gevestigd, waaronder een brandstofhandel en een schildersbedrijfje. Regelmatig kwamen er turfschepen hun brandstof lossen voor o.a. de drie bakkers in het dorp. Landbouwers brachten met paard en wagen hun producten naar de kade voor verder transport per schip.
Tussen de westkant van het dorp, de Huigendijk en de Jan Glijnisweg lag vroeger het 'Oterlekerbos'. Dit is in de periode 1900-1910 gekapt. Het gebied vormt nu een kleine groene buffer tussen Oterleek en Heerhugowaard. Herberg De Otter en de overige woningen die hier zichtbaar zijn aan de Huygendijk zijn kort na de Tweede Wereldoorlog gesloopt in verband met verbreding van de weg. Naast de brug is de kade ook nu nog aanwezig.


Aanvullende informatie

  • Plaats: Oterleek
  • Oterleek Straat of Water: Huygendijk
Gelezen: 325 keer
Download bijlage(n) in Hoge Resolutie kwaliteit:
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar ohv@hetschermereiland.nl en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.