Plattegrond / kaart van De Rijp door landmeter Fritsen (1817)

In een ellipsvormige cartouche op de kaart staat te lezen: 'Plattegrond der gemeente Ryp getekend en gemeten door Fritsen in den loop der jare 1817. Opgedragen aan den Raad van die gemeente en ten aandenken aangeboden door den ondergetekende aftredende Schout der genoemde gemeente  G.J. van Hoolwerff.'
Er van uitgaande dat de landmeter 'naar waarheid' getekend heeft, valt direct het slotenpatroon aan de oostkant op: de Balkenhaven die ver naar het Zuideinde doorloopt, een eiland aan de kop van het Oosterpark en het Baanmanslandje/Meelzak doorsneden door een sloot. Naast en achter de oude Doopsgezinde Vermaning aan de Middelstraat (Jan Boonplein) lopen sloten.  De Keizerbuurt is nog een eiland.
Aan de noordkant van de Rechtestraat, tussen Dam en Westeinde, is sinds 1817 het nodige gedempt. Van het slootje tussen bebouwing en de huidige 'vaarsloot' `bestaat nog een klein stukje, de 'inham' bij de Gouw is verdwenen.
Ter hoogte van het oude postkantoor is de zuidkant van de Rechtestraat nog onbebouwd. Op de buurtjes is nog wel wat open ruimte, met name op de Lievelandsbuurt. Richting Graft hield de bebouwing ter hoogte van de huidige brug naar de Driemaster wel zo'n beetje op. Graft lag echt een stukje verderop.  De "Hennep Mole' stond ongeveer op de plek van het Rijperhuis.

Aanvullende informatie

  • Plaats: De Rijp
Gelezen: 769 keer
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.