West-Graftdijk met de Vuile Graft voor de aanleg van de N244 (plm. 1968/1969)

Eind zestiger jaren organiseerde Spar-winkelier Spek, die zijn winkel aan de Sluiskade had, een vliegtocht boven het dorp West-Graftdijk. Tijdens die tocht zijn foto's van het dorp gemaakt.
Enkele jaren later was het dorp voorgoed veranderd: het dorp werd doorsneden door de N244. Een klein stukje dorp bleef over ten noorden van de weg, het grootste deel ligt aan de zuidkant. De huisjes 'haaks op de weg' iets boven het midden van de foto (Noorderstraat 11 t/m 15) bestaan nog, De boerderij op de Noorderstraat 48 uit 1910 uiterst links op de foto , net onder het midden, bestaat ook nog. De N244 loopt daar tussendoor, de huisjes daar zijn verdwenen. (wat overigens voor meerdere huisjes ten noorden van de N244 geldt, echter hier is gewoon nieuwbouw gepleegd).
Het hoge pakhuis aan de zuidkant van de Sluiskade is verdwenen. De grote hal van scheepswerf Voorwaarts en het groen daarnaast zijn verdwenen. Tegenwoordig is daar het wijkje 'Oude Werf'. De meest recente nieuwbouw op deze foto zijn de woningen aan de Burgemeester Dalenbergstraat (nr 1 t/m 5). Daarachter is nog slechts weiland. De Kanaaldijk was destijds nog de doorgaande weg naar Alkmaar. Nu is de weg doodlopend, ligt er bij de voormalige werf een 'rolbrug' en stopt de weg iets voorbij de voormalige brugwachterswoning, waar een doorgang van het kanaal naar Vuile Graft gemaakt is.
(Foto's verkregen via Dick Pinkster, die destijds de foto's maakte. De familie Pinkster is in 1961 met hun woonark verhuisd naar de Vuile Graft in West-Graftdijk en hebben daar 9 jaar gewoond.)

Aanvullende informatie

  • Plaats: West-Graftdijk
  • West-Graftdijk Straat of Water: Vuile Graft (water)
  • Thema: Luchtfoto
Gelezen: 809 keer
Download bijlage(n) in Hoge Resolutie kwaliteit:
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.