De oostkant van de Tuingracht, eind 19e eeuw

17171 17171
De Tuingracht vóór 1900. Langs de opvallend smalle straat staan hoge bomen en de gracht heeft nog een houten beschoeiing. Rechts het hek van het weeshuis, daarachter op nummer 15 de slagerij van Jan Deckwitz (geb. Antonius Johannes, 16-3-1870 - 30-12-1948). De ijzeren haken waaraan het vlees gehangen kon worden, zijn uitgedraaid. Mogelijk was de slagerij ten tijde van de foto nog van zijn vader Friedrich (in 1842 kwam Friedrich Ivan Deckwitz uit Duitsland naar het Schermereiland en werd hier ingeschreven als Friedrich Johan. Friedrich, zoon van de vleesfabrikant Frans Jozef Anton, kwam eerst in Schermerhorn terecht en verhuisde later naar De Rijp, waar hij in 1873 de slagerszaak opende).

Vader Jan heeft zijn zonen Jan Jr, Frits en Kees, achtereenvolgens getooid met de bijnamen 'De Pils', 'De Bisschop' en 'Rooie Kees' wel opgeleid in het slagersvak, maar zij volgden hem niet op. Om die reden werd de winkel in 1940 gesloten, maar bleef naar zeggen nog bijna twintig jaar in ongewijzigde staat bestaan, alsof de zaak elk moment weer open kon gaan. Het pand werd begin jaren zestig gesloopt. Hermanus Meijer uit de Noordeindermeer bouwde in 1961/1962 het huidige pand op nummer 15. Later werd dit verkocht aan Pieter Wickel.
Zoals veel foto's uit die periode wordt ook deze foto toegeschreven aan de Rijper fotograaf Aldert Blaauw, die zelf ook op de Tuingracht woonde.

Aanvullende informatie

  • Plaats: De Rijp
  • De Rijp Straat of Water: Tuingracht
  • Gebouw: Slagerij 
Gelezen: 731 keer
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.