Een aantal Rijper heren op het Jan Boonplein bij het Wijnkopershuis in de oude staat (1970)

19846
Op deze foto uit 1970 loopt Theo Sombroek voor het zogenaamde Wijnkopershuis op het Jan Boonplein langs. Op de voorgrond Jan Klous in een groepje van drie. Is de houten constructie rechts op de foto deel van een kermisattractie? Zo ja, dan is de foto in september gemaakt.
De gevel van het Wijnkopershuis is in een zeer slechte staat. De voorgevel is van pleisterwerk ontdaan en de gemetselde gevel is zichtbaar. Dit is waarschijnlijk het begin van de zeer grondige restauratie van het pand. Het pleisterwerk was in de 19e eeuw aangebracht. Zoals bij veel panden werd op die wijze slecht metselwerk op een goedkope manier gerestaureerd.

Het Wijnkopershuis op nummer 3/4 is van oorsprong een bakstenen koopmanshuis uit het midden van de 17e eeuw. De gevel langs de weg ongeveer dertien meter lang. De woning is onderkelderd en de begane grondvloer ligt een meter boven de straat. Het huis was eigendom van een wijnkopersfamilie en lag tegenover een nu gedempte uitloper van de haven. De vaten wijn konden eenvoudig van het schip de kelder ingerold worden. De kelder en de toegangsluiken zijn er nog. In de negentiende eeuw werd de gevel gepleisterd en werd de ingangspartij in het midden van de gevel ingrijpend gewijzigd. De rijke woning werd in tweeën gedeeld en 'armelijk' verbouwd.
Aan de achterzijde bevindt zich de aangebouwde keuken waarin eens een prachtig betegelde schouw heeft gezeten. In de 18e eeuw is ook een rijke tuinkamer aangebouwd en waren er meerdere schoorstenen en rijke betimmeringen, waarvan slechts een paar 17e - en 18e eeuwse deurtjes zijn overgebleven.  Bij het verwijderen van de pleisterlaag in 1970 kwam het oorspronkelijke doorlopende, met een zandstenen tympaan afgedekte, kozijn te voorschijn dat de middenpartij vormde. Deze oorspronkelijke middenpartij zien we tegenwoordig weer.
(bron: Gebouwd in De Rijp editie 1991)

Aanvullende informatie

  • Plaats: De Rijp
  • De Rijp Straat of Water: Jan Boonplein
Gelezen: 347 keer
Download bijlage(n) in Hoge Resolutie kwaliteit:
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.