De aankomst van Sinterklaas in Graft, begin jaren 80

Kinderen van de Baanbreker wachten achter de ABC-hutten op Sinterklaas die vanaf de Mieuwijdt in een tuindersvlet aan komt varen. Rechts nog geen bebouwing, maar nog het weiland van boer Klinkhamer (in die tijd inmiddels eigendom van de bollenbroers Stoop ?). De bebouwing van dit weiland volgde pas vijftien jaar later, en werd het wijkje 'De Vleet'.
De ABC-hutten, de letters ABC stonden voor 'Aardappel Bewaar Centrale',  zijn gebouwd in 1950, en uitgebreid in 1956, 1964 en 1965. Op het hoogtepunt van haar bestaan stonden er acht hutten. Voor de bouw van de Plusmarkt, waarvoor in 1985 de vergunning rond kwam, zijn de voorste vier hutten gesloopt. Of dat ten tijde van deze Sinterklaasintocht al gebeurd is, is niet duidelijk.  De  Plusmarkt is in 1995 naar De Rijp verhuisd, het pand in Graft is weer gesloopt.
De resterende vier ABC-hutten zijn gesloopt in 2005/2006, nadat ze eigendom waren geworden van HSB (Hein Schilder Bouw) uit Volendam. Tegenwoordig op deze plek een woonwijkje genaamd Meertouw.
(foto uit de diacollectie van juf Afra Schipper)
Voor meer informatie over de ABC-Hutten zie: http://tijdschriften.archiefalkmaar.nl/issue/KRO/2008-06-01/edition/0/page/27

Aanvullende informatie

  • Plaats: Graft
  • Graft Straat of Water: Meertouw
  • Thema: Festiviteit
Gelezen: 381 keer
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.