De Raadhuisstraat in Graft rond 1900

16337
Een zeer fraaie opname van oud Graft. Een zeer lommerrijke straat, waarbij hetgeen nog enigszins ter oriëntatie helpt het bruggetje aan het einde van de straat is. Dat is namelijk de brug naar de Globdijk. De opname is gemaakt ter hoogte van het huidige adres Raadhuisstraat 37. Het eerste huis links, waar we nog net een stukje van zien, werd bewoond door de krengenslager Jan Brugge met twee zoons, zijn zwager Bram Smit woonde aan de wegkant.  Het pand is lang geleden gesloopt. Daarachter staat het pand met de hoge stoep van bakker Haas. Dit pand is kort voor 1950 verkocht en gesloopt om plaats te maken voor de aardappelbewaarplaats 'Ons Aller Belang' (nu al jaren de woning van Piet 'Aardbei' Roelofsen). Achter het pand van bakker Haas het hek van de boerderij van Pieter Schuurman, boer en amateurhistoricus. Daarna bewoond door boer Blaauw en nu al jaren gesplitst in een voor- en achterwoonhuis. Het pandje achter de boerderij  lijkt het huidige pand op nummer 43, maar is in 1931 opnieuw gebouwd.
Een kinderrijke buurt, helaas staan er geen namen bij. Zou de man links Jan Brugge zijn?  Vermoedelijk staat  bakker Simon Haas in zijn deuropening met Nicolaas Herbertus Haas (geboren 15 november 1903,  vader van Co Haas) op zijn arm en staat zijn vrouw Grietje Meereboer op straat met aan de hand Geertje Haas (geboren 7 juli 1900). Is de man met de bakkersmand zijn knecht?  Is de man op klompen achter midden op straat Pieter Schuurman?
Onze registratie vermeldde 'genomen voor de komst van het Grafter tol', maar dat kan niet kloppen, het tol stond er vanaf 1852. Vermoedelijk staat de fotograaf net achter of bij het tol

Aanvullende informatie

  • Plaats: Graft
  • Graft Straat of Water: Raadhuisstraat
Gelezen: 491 keer
Download bijlage(n) in Hoge Resolutie kwaliteit:
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.