De oude Graftermeerbrug, 1973-1975

Deze oude brug verbond Graft tot  in de jaren zeventig met de Groeneweg en Graftermeer. Wie vervolgens naar Graftdijk wilde, sloeg bij de Dwarsweg linksaf. Rechtdoor bestond niet. De weg ging vervolgens via de Ringdijk  naar de Kanaaldijk.
Als gevolg van het knikje in deze smalle houten Graftermeerbrug gebeurden er regelmatig ongelukken of kwam het steeds maar groter wordende vrachtverkeer vast te zitten.
In 1971 kwam er een deel van de  SW. 10 (nu N244) gereed. Vanaf de kruising Groeneweg / Dwarsweg werd in eerste instantie de Groeneweg rechtdoor getrokken naar Graftdijk.  Dit had tot gevolg dat er nog meer verkeer de Graftermeer in ging richting Graft en De Rijp. In 1975, toen het Noorderkwartier het voor het zeggen kreeg, werd de Groeneweg door de Graftermeer opnieuw aangelegd door de fa. Woestenburg. Nog zonder apart fietspad, want het hele verhaal kostte al ruim 1.8 miljoen gulden. Of de nieuwe, door de firma Ent uit De Rijp gebouwde, brug bij die prijs inbegrepen was is onduidelijk. Wethouder N.A. Klijn, voormalig wethouder van Graft, mocht op 15 april 1976 officieel het lint doorknippen. Met de bouw van de nieuwe brug, die iets noordelijker ligt dan de oude brug,  moest ook de oprit aan de Grafterkant (hoek Raadhuisstraat) verbreed worden.  Het kleine huisje op de hoek, destijds van Cees van Ouwerkerk, werd daarvoor aangekocht en gesloopt.
Gezien vanuit deze foto ligt de huidige brug links achter het hek, op het land van Blaauw. Het asfaltweggetje hier op de foto loopt door in de huidige lus achter het trapveldje, en liep na de bocht bij Groeneweg 3 min of meer rechtdoor naar de Graftermeer. Het huidig tracé ligt iets noordelijker.

Aanvullende informatie

  • Plaats: Graft
  • Graft Straat of Water: Raadhuisstraat
Gelezen: 430 keer
Download bijlage(n) in Hoge Resolutie kwaliteit:
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.