Bep van Klaveren met zijn 'Rijper' coach Jan Ploeger

15578a
Jan Ploeger (Jisp 21/04/1879), een (krengen)slagerszoon uit De Rijp, werd Europees kampioen worstelen in 1904 in Kopenhagen.
Op deze foto, uit vermoedelijk eind jaren twintig,  ver na zijn worstelcarrière, staat Jan Ploeger naast de bokslegende Bep van Klaveren. Jan Ploeger was  'instructeur' van Bep van Klaveren op de Olympische spelen van Amsterdam in 1928.

Naast worstelkampioen was Ploeger namelijk ook bokskampioen in de zwaargewicht klasse. In 1937 werd hij Nederlands kampioen speerwerpen. discuswerpen en kogelstoten te Eindhoven. Later werd hij sportleraar bij de marine (er is een afbeelding van hem uit 1917, waar hij als zodanig wordt genoemd) en was hij twaalf jaar lang instructeur bij de Amsterdamse politie. Ook werd hij scheidsrechter op hoog niveau bij bokswedstrijden.
In 1924 komt zijn naam voor in een advertentie van het Kennemer Instituut voor Lichamelijke Opvoeding, waar hij boksen en worstelen doceert. Hij was toen al lang uit De Rijp vertrokken. Jan Ploeger heeft gewoond in het zgn. wijnkopershuis aan het Jan Boonplein no.3. Zijn vader koopt dit pand in 1905. Een transport laat zien dat hij op 6 februari 1905 een huis, erf en steeg koopt voor 2000 gulden (het was destijds in tweeën gedeeld, dus waarschijnlijk kocht hij maar één kant, de rechterzijde). Heel kort daarna moet de oude Ploeger zijn overleden, want rond 1906 woont er een 'weduwe' Ploeger in het huis, en in 1908 vindt er een openbare verkoop plaats van de nalatenschap van Cornelis Ploeger en Trijntje Vink. Een zekere Willem Schermer koopt het op 29 juli 1908 voor 1300 gulden. Een en ander wil niet zeggen dat ze er maar zo kort hebben gewoond. Van Jan Ploeger is bekend dat hij in De Rijp op de lagere school heeft gezeten en lid was van gymnastiekvereniging Bato. Door de vele klappen die hij opgelopen had tijdens zijn bokscarrière had hij een hersenbeschadiging opgelopen. Dit uitte zich in 1952 door een 'instorting' (waarschijnlijk een tia). Hij kon toen alleen nog maar fluisteren en later kreeg hij te maken met verlammingsverschijnselen die hem hem aan bed kluisterde. Jan Ploeger stierf arm en vergeten op 18 augustus 1956 op een zolderverdieping in Amsterdam.
In geen enkele gedigitaliseerde krant uit die dagen hebben we iets over zijn dood kunnen vinden. Hij had nog  een boek willen schrijven om de jeugd te waarschuwen voor de gevaren van de bokssport, maar dat is er nooit van gekomen.
Bij de aanleg van het SV De Rijp terrein begin jaren zeventig, kwam gemeenteraadalid Jan Twint op het idee de straat aldaar naar Jan Ploeger te vernoemen.

Aanvullende informatie

  • Plaats: Schermer
  • Thema: Sport, Portretten en Groepsfoto's
Gelezen: 258 keer
Download bijlage(n) in Hoge Resolutie kwaliteit:
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.