De lagere school in Driehuizen tijdens de verbouwing in 1975

Het huidige schoolgebouw in Driehuizen is gebouwd in 1916. Zowel de school als de onderwijzerswoning staan, uiteraard aangepast aan de moderne tijd, nog op dezelfde plek in het dorp. In 1975 vindt er grondige verbouwing plaats. Deze foto is tijdens die verbouwing gemaakt. Met de invoering van de wet op het basisonderwijs in 1985 krijgen ook de kleuters een plek. De school krijgt dan een nieuwe naam: basisschool 'De Overhael'.
 
De schoolhistorie in Driehuizen gaat  ver terug. In het jaar 1658 kreeg het dorp officieel toestemming om een school te bouwen. In 1686 bouwde men in Driehuizen voor eigen rekening een schooltje op (huidig adres) Driehuizen nr 22. Tot 1867 is de school op verschillende plaatsen in het dorp gehuisvest. In 1867 wordt het veel te kleine houten schooltje op nr. 22 afgekeurd. Men schreef: "Het onderwijs is goed, maar de gezondheidsomstandigheden zijn slecht en het is een bouwval".
Vervolgens werd in 1867 op nagenoeg op dezelfde plaats als nu, maar direct aan de weg, een nieuwe school gebouwd. Door de naastgelegen slagerij stonk het er behoorlijk.
Begin twintigste eeuw worden er wat verbeteringen aan het gebouw aangebracht, maar ondanks dat keurt de schoolinspectie rond 1915  het schoolgebouw af. Het voldoet niet meer aan de eisen van de nieuwe tijd. Er wordt over vergaderd en men besluit een nieuwe school te bouwen. Maar waar? De gemeenteraad ziet meerdere geschikte locaties die echter allemaal voor en nadelen kennen. Uiteindelijk bouwt men de nieuwe school op dezelfde locatie, maar dichter naar de ringvaart.

In een uitgebreid Koniek artikel is de geschiedenis van de school te lezen. Dit artikel kunt u ook lezen op
https://www.3hzn.nl/schermer/dorpskernen/driehuizen/wetenswaardigheden/driehuizer-school-honderd.html


Aanvullende informatie

  • Plaats: Driehuizen
  • Driehuizen Straat of Water: Driehuizen
  • Gebouw: School
  • Thema: Onderwijs
Gelezen: 190 keer
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.