De Algemene Nederlandsche GeheelOnthouders Bond, Afdeling Schermer en Omstreken, 1908

19374 19374
De Algemene Nederlandsche GeheelOnthouders Bond, A.N.G.O.B., werd opgericht in 1897 en kende ook een afdeling 'Schermer en Omstreken'. Op deze foto ter gelegenheid van het vertrek van voorzitter Ds. Kijlstra, dominee te Oterleek,  poseren twaalf mannen en twaalf vrouwen met naast zich een vaandel 'ANGOB Schermer en Omstreken'. Op de voorste rij houdt een vrouw een bord in de vorm van een hart vast met daarop de tekst: 'Hulde aan onze voorzitter ds. Kijlstra bij zijn vertrek naar Friesland.' Dominee Kijlstra is mogelijk de man in het midden, achter het tafeltje.  In 1908 vertrok hij naar zijn nieuwe gemeente St Jacobiparochie in Friesland.
Waar de foto genomen is is niet bekend, wellicht bij de kerk/pastorie in Stompetoren. (Misschien veroorzaakt door de opname techniek destijds, maar het lijkt bijna of een aantal personen in de foto 'geplakt' zijn.)

(leden van de 'blauwe knoop' ? In de tweede helft van de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw waren er verschillende verenigingen die het gebruik van alcohol wilden ontmoedigden. Drankmisbruik zorgde namelijk voor veel sociale problemen, onder meer bij arbeiders. Leden van de verenigingen – die jenever en bier zelf uiteraard altijd lieten staan – waren vaak te herkennen aan een blauwe knoop. Deze geheelonthouders werden daarom ook vaak ‘leden van de blauwe knoop’ genoemd.)

Aanvullende informatie

  • Plaats: Stompetoren
  • Stompetoren Straat of Water: Noordervaart
  • Thema: Verenigingsleven
Gelezen: 147 keer
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.