Print deze pagina

Dirk Hop voor zijn huis aan de Menningweerweg (voor 1914)

21473 21473
Dirk Hop, veehouder uit de gemeente Zuid- en Noord-Schermer staat hier voor zijn boerderijtje aan de Menningweerweg nummer 3.  De vrouw naast hem is volgens de schenker van de foto zijn huishoudster, maar waarschijnlijker lijkt het dat het gewoon zijn vrouw Maartje Koelemeijer is.
Het vee van Dirk stond, zoals bij veel huisjes, in het stalletje achter het huis (onder de afluiving, een aanbouw aan het huis met een andere hellingshoek van het doorlopende dak).
Aan de voorkant van het huis zijn een aantal hokken getimmerd voor waarschijnlijk kleinvee.
Wat hij uitvente is niet duidelijk, maar Dirk ging de boer op met zijn hondenwagen. Op de foto staat de hond nog aangespannen. Op de kar staat D. Hop.  Z en N. Schermer 5.
Was Zuid- en Noord-Schermer , wijk C , nummer 5  het toenmalig adres? In dat geval is Dirk Hop, die in De Rijp geboren was, niet thuis overleden.  In de registratie van overlijden staat dat hij op 22 mei 1914 overleden is op adres Wijk C Nommer 11.

Wie tegenwoordig langs rijdt ziet het huisje nu verscholen in het groen.  In 1971 kocht H. Hoek, huisarts te Stompetoren het huisje van Lourens Heyn.  Hoek liet het verbouwen en in 1972 is het groen aangebracht volgens een door Staatsbosbeheer gemaakt beplantingsplan.

Aanvullende informatie

  • Plaats: Schermer
  • Schermer Straat of Water: Menningmeerweg
  • Gebouw: Boerderij
  • Bedrijf: Agrarisch bedrijf
  • Thema: Agrarisch
Gelezen: 206 keer