De Rijp, 'by de gasfabriek' voor 1910

20716 20716
Zicht op de gasfabriek vanuit 'De Pauw'. Op deze foto, gemaakt voor 1910 is er nog gewoon sprake van weiland van boer Beets van het Zuideinde. Ook het vee is waarschijnlijk van hem. Opvallend hoe 'slank' de koeien zijn. Behoren de in nette kleren kleren gestoken kinderen tot de familie Beets?
Tegen het Buizendijkje aan, voor de gasfabriek, verscheen later de kas van tuinder Christiaan Ramkema. Ramkema zelf is rond 1940 vertrokken naar Enkhuizen. De kas is nog geruime tijd blijven staan. In de negentiger jaren werd de noordkant van 'De Pauw' omgevormd tot oeverpark. Het groen achter het Zuideinde is vanaf 2015 definitief ingevuld met bebouwing.

Al in 1867 werd in De Rijp een gasfabriek in gebruik genomen. Deze werd in 1901 vervangen door nieuwbouw met een grotere capaciteit. Bij de sloot van het Buizendijkje werd ook een nieuwe gashouder gebouwd. In 1910 werd een tweede, grotere, gashouder geplaatst. In 1917, als gevolg van de sterk gestegen ijzerprijs in de 1e wereldoorlog, werd de eerste gashouder gedeeltelijk gesloopt en omgebouwd tot het cokeshok op de foto. De gasfabriek heeft tot 1959 bestaan en is kort daarna gesloopt. De stenen onderbouw van de eerste gashouder, het cokeshok, heeft zelfs tot de grondsanering in 1991 bestaan.

Voor meer informatie over de gasfabriek zie (o.a.)  Een Nieuwe Chronyke van het Schermereiland, juni 1992

Aanvullende informatie

  • Plaats: De Rijp
  • De Rijp Straat of Water: Zuideinde
  • Gebouw: Fabriek
  • Thema: Agrarisch
Gelezen: 240 keer