De woning van veearts/dierenarts Wim Zijp in De Rijp,1966

21364ba 21364ba
Vanaf 1965 woonde en werkte veearts/dierenarts Wim Zijp hier op adres W.P. Lakemanstraat 16, hoek Bernardstraat.  De moderne woning met forse aanbouw(praktijkruimte) is gebouwd door aannemer Dirk Ent. Dat geldt ook voor de woning rechts, nr. 15.
Uiterlijk lijkt er, afgezien van de verdwenen pergola, weinig veranderd aan de woning. De raampartijen zijn nog hetzelfde en ook het balkonnetje is nog aanwezig. Het pand wordt nog steeds bewoond door een dierenarts (Schellekens), maar de praktijk is verhuisd naar de Schoener.

De omgeving is echter fors veranderd. Links langs de woning keek je in 1966 nog de polder in. Tegenwoordig zou je tegen de woningen in de Bernhardstraat aan kijken. De bomen links staan op het erf van slager van der Heide. Het huis van Van der Heide is gesloopt, in 2009 zijn drie nieuwe woningen op die plek gebouwd.
Tussen Lakemanstraat 15 en 16 door zien we 't Kleutererf. De in 1964 gebouwde kleuterschool. Na functie als kleuterschool  heeft het gebouw nog geruime tijd als gemeente huis dienst gedaan.  Het gebouw had ondanks de bijzondere vorm geen eeuwigheidswaarde. Het is al gesloopt en in 2009 zijn er woningen en appartementjes gebouwd.
Ook zien we tussen beide huizen een hoge mast. Daarover is provisorisch een stroomdraad gehangen die liep vanaf een stroomkast bij Van der Heiden naar de in aanbouw zijnde woningen achter de Lakemanstraat.
Er liggen, anders dan nu, geen bootjes in de Zuiddijksloot. Recreatief varen bestond destijds niet of nauwelijks.
Is de oude groene auto een Opel Kapitan en van wie was deze?  De deuren zitten vol roestplekken en de uitlaat lijkt los te hangen.
Het meisje in de tuin is mogelijk Rozien Zijp, dochter van de veearts, en toen ongeveer 9 jaar.

Aanvullende informatie

  • Plaats: De Rijp
  • De Rijp Straat of Water: W.P. Lakemanstraat
Gelezen: 265 keer