Tramstation 'De Rijp' aan de Klaterbuurt

22691 22691
Het tramstation 'De Rijp' bij de Klaterbuurt lag onder aan de Beemsterdijk, daar waar nu de parkeerplaats is. Vanaf de dijk liep een trap naar beneden naar het perron. De stoomtram van Amsterdam, Purmerend en via Middenbeemster, De Rijp en Schermerhorn naar Alkmaar, reed vanaf 1895 tot 1931.

De Waterlandse Tram is de benaming van de trams die vanaf 1888 in de regio Waterland ten noorden van Amsterdam reden. In eerste instantie was er alleen de lijn Amsterdam (Noord) naar Edam/Volendam. In 1894 werd het net vanaf 'Het Schouw' uitgebreid naar Purmerend. Deze laatste lijn werd op 17 juli 1895 verlengd via Middenbeemster, De Rijp en Schermerhorn naar Alkmaar. Stoomlocomotief nummer 7 'De Rijp' zal in die dagen ongetwijfeld bij de Klaterbuurt de dijk opgereden zijn.
De lijn Purmerend – Alkmaar werd opgeheven op 6 september 1931 en vervangen door een autobusdienst, wel onder de vlag van de NZHTM. In 1949 kwam het einde van de tramlijn Amsterdam – Purmerend en in 1956 moest ook Amsterdam – Volendam er aan geloven. Aan de oostkant van de weg Monnickendam-Broek in Waterland zijn nog restanten van de oude spoor te zien. Van het traject De Rijp (Klaterbuurt) Alkmaar is niets terug te vinden.

Voor meer informatie over de trams zie o.a. http://www.poldersporen.nl/Beemster/index.html


Aanvullende informatie

  • Plaats: De Rijp
  • De Rijp Straat of Water: Klaterbuurt (Beemster)
  • Gebouw: Station
  • Bedrijf: Vervoersbedrijf
  • Thema: Vervoer
Gelezen: 127 keer