De woning van notaris Dekker aan de Noordervaart, 1909-1912

19614 19614
Dit huis van notaris Dekker aan de Noordervaart 65 (huidig adres) is gebouwd in 1909.  Een notaris was destijds echt wel een notabele in het dorp, dus dat de man vervoerd werd in een sjiek rijtuig is niet bijzonder. En vermoedelijk was de koetsier in vaste dienst. 
Notaris Dekker verkocht de woning aan burgemeester Dirk (D.) Huijser van Reenen, burgemeester van Oterleek (*) van 1920 tot 1938.  Na Huijser van Reenen werd het pand bewoond door notaris Kruimel, en midden jaren vijftig tot eind jaren tachtig was het eigendom van de Vereniging voor Veehouderij in de Schermer.

Klopt de datering? Het kadaster geeft aan dat het pand gebouwd is in 1909. Tussen dit pand en het pand links, destijds slagerij Kooij, lijkt nog de nodige ruimte aanwezig. Het pand daartussen, huidig adres Noordervaart 67, dat gebouwd is in 1912 lijkt nog niet aanwezig.
De pandjes in de achtergrond stonden destijds langs de Oterlekerweg. De situatie ter plekke is behoorlijk veranderd : de sloot is verdwenen en de woningen zijn tegenwoordig bereikbaar via een weg achter de huizen langs.

(*)De Schermer als zelfstandige gemeente is pas ontstaan na het samengaan van Oterleek, Schermerhorn en Zuid- en Noord-Schermer in 1970. Op 1 januari 2015 ging Schermer samen met Graft-De Rijp op in de nieuwe gemeente Alkmaar.


Aanvullende informatie

  • Plaats: Stompetoren
  • Stompetoren Straat of Water: Noordervaart
Gelezen: 92 keer