De bouw van de Baanbreker in Graft, 1972

20734c 20734c
In het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw dreigde de St. Jozefschool in De Rijp overbevolkt te raken. Graft zat al heel lang zonder (basis)school. Het pand aan de Dorpsstraat was al dicht sinds de jaren dertig van de vorige eeuw.  Cees Berkhout had als gemeenteraadslid geijverd voor een nieuwe school. Deze werd in 1972 aan de Grafterbaan gebouwd.
Om de drukte in de klassen te delen werd besloten om ook Rijper kinderen naar deze nieuwe school in Graft te sturen. Onder andere kinderen van het Westeinde en de noordkant van de Rechtestraat "moesten''  naar Graft. Toch had men daar nog wel enige zeggenschap in, want er zijn voorbeelden van kinderen die gewoon op de St. Jozefschool in De Rijp bleven. 

Cees Berkhout overleed plotseling op 12 september 1971. Er gingen toen stemmen op om - als een soort eerbetoon - de school naar hem te vernoemen. Dit is echter niet doorgegaan.
Eind 2015 kwam er een einde aan ruim 40 jaar Baanbreker in Graft  en ging de school samen met de Jozefschool uit De Rijp op in De Balein, gevestigd aan de Jan Ploegerlaan.
Op de locatie van de voormalige basisschool De Baanbreker in Graft zullen De Zorgcirkel, Woonwaard en de gemeente Alkmaar woonzorgappartementen realiseren.

Aanvullende informatie

  • Plaats: Graft
  • Graft Straat of Water: Grafterbaan
  • Gebouw: School
  • Thema: Onderwijs
Gelezen: 280 keer