De winkel van Rijkes aan de Kleine Dam in De Rijp , plm 1930

20094 20094
In 1899 begon Frederik Rijkes Janszoon (1872-1949) met zijn vrouw  Grietje Dekker (1877-
1954) een handel in koloniale- en grutterswaren en granen. In 1911 kwam dit pand op de Kleine Dam in het bezit van de familie. Op deze foto, gemaakt rond 1930, staan dochter Geer Rijkes, Trien  Rijkes-Nes (de moeder van Fred Sr.) en Guurtje Spaarman in de deuropening. Port óf Samos óf Zoete Roode...was in de aanbieding.  Frederik zijn zoon Jan Rijkes nam in 1930 de zaak over. Hij runde een kruidenierszaak met een drogisterij afdeling.

De voorgevel beneden, met de dubbele deuren, is zeker tot in de jaren zestig van de vorige eeuw onaangetast gebleven.Voor de deur links, die kennelijk buiten gebruik was, hing een van de twee sigarettenautomaten.  Later werd het een 'Centra'-supermarkt, en kwam er één deur voor in de plaats.
De stenen ornamenten in de ondergevel verdwenen ook, en hier kwam schoon metselwerk voor in de plaats.
De volgende generatie (kleinzoon)  Fred nam de zaak over opende naast de  kruidenier en drogisterij een slijterij annex wijnhandel. De aparte ingang van de slijterij hiervan zat  in de Rechtestraat.
Fred Rijkes stopte als kruidenier en ging verder met de drogisterij en slijterij.
In 1995 neemt de vierde generatie Fred Jr. samen met zijn zus Catharina de zaak over.  In 2003 verhuizen zij  van de Kleine Dam naar de huidige locatie aan Driemaster.
De winkel wordt overgenomen door makelaar De Haan.

Aanvullende informatie

  • Plaats: De Rijp
  • De Rijp Straat of Water: Kleine Dam
  • Gebouw: Winkel
  • Bedrijf: Grutterij/kruidenier
  • Thema: Detailhandel
Gelezen: 341 keer