De eerste ansichtkaart van drukkerij Van Raven, gezicht op Tilbrug, R.K. kerk, Rijpsloot naar de Dam, plm 1898

16566 16566
Zicht op de Tilbrug, kerk en Rijpsloot eind negentiende eeuw. De eerste door drukkerij Van Raven uitgegeven ansichtkaart.
De Tilbrug is nog de ophaalbrug met in het midden van de poort de gaslamp die in 1880 aangebracht is. In het Langebrugspad  ligt nog de oude lange ophaalbrug over de volle breedte van de sloot. Rechts van de Rijpsloot is nog geen St. Jozefschool te zien, deze werd pas in 1913 gebouwd.

Tekst uit het fotoboek 'Wandeling door het dorp De Rijp omstreeks 1900', (omstreeks 1980?) geschreven door G. de Jong, De Rijp, bij prentbriefkaarten uit zijn verzameling.
De eerste kaart door Van Raven uitgegeven, gezicht op Tilbrug, R.K. kerk, Rijpsloot naar de Dam, ± 1898. De Rijpsloot was een zeer druk bevaren vaart. In 1900 was de tuinbouw in volle bloei. Pioniers ± 1885 vanuit "de Noord" gekomen en hebben De Rijp gebracht tot een vruchtbaar land voor aardappelen en groenten. Alle artikelen werden door de sluis geschut naar fa. S. Visser [beurtvaart]diensten naar de veilingen.'
Het lijkt aannemelijk dat vanaf het ontstaan van Graft en De Rijp er  een brug van  Westeinde  naar de Rechtestraat heeft gelegen. In 1550 lag er vermoedelijk een wipbrug. In 1657 is deze door een brand verloren gegaan en vervangen door een brug van dezelfde afmetingen. Van 1696 tot 1920 is er sprake geweest van een ophaalbrug. In 1920 is deze vervangen door een bredere, vaste houten brug. Deze bleek in 1948 alweer te smal en volledig verrot en is toen vervangen door de betonnen brug, die we nu nog steeds kennen.

Destijds was het niet toegestaan om op de adreszijde te schrijven . Ook op deze, op  27/12 1900 afgestempelde kaart staat de tekst op de voorzijde. Aan wie de kaart gericht is is niet duidelijk, maar goed leesbaar de tekst 'uit naam van Gerrit stuur ik je deze kaart. Vanmorgen jouw kaart ontvangen....'


Aanvullende informatie

  • Plaats: De Rijp
  • De Rijp Straat of Water: Westeinde
  • Gebouw: Kerk
Gelezen: 433 keer