De molens tussen Schermerhorn en Ursem, 1925

21108 21108
De nog volledige molengang aan de Molendijk tussen Schermerhorn en Ursem, de zgn. molens van de 'noordkust'. De foto is in 1925 vanuit het zuid/zuidwesten gemaakt door KLM-aerocarto. De komst van de elektrische gemalen vanaf 1928 maakte de molens overbodig. In de economische crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw zijn veel van de molens gesloopt.

De foto toont het oud-hollandse waterbeheer met molens in volle omvang. In een aantal stappen werd het water uit de Schermer naar de Schermerringvaart gemalen: vanuit het laagste niveau door de poldermolens en ondermolens , vervolgens door de middenmolens weer een niveau hoger (de vijf molens op een rij), en als laatste door de bovenmolens de ringvaart in (de zes molens aan de dijk.)

Op deze foto rechts drie bovenmolens G, H en I, dan vijf middenmolens tussen weg en water, P, Q, R, S en iets verder T.  De chterste drie zijn de bovenmolens U, V en W.  Aan het meest van de dijk af liggende water de ondermolens K, L, M, N en O.  Daarachter, ter hoogte van bovenmolen V is nog heel vaag poldermolen A  zichtbaar.
Van de oorspronkelijke zestien molens aan de noordkust zijn er nog maar drie bewaard gebleven.

Het pand onder op de foto is verdwenen(?) NB de foto staat ook in kleinere uitsnede op onze site

Aanvullende informatie

  • Plaats: Schermer
  • Gebouw: Molen
  • Thema: Bemalen/waterbeheer
Gelezen: 168 keer