De pastorie van Oterleek, rond 1915

Pastorie Oterleek Pastorie Oterleek
De pastorie van Oterleek rond 1915. Deze monumentale pastorie is gebouwd rond 1900 en stond ten noorden van de kerk aan de oostkant van de weg,  ter hoogte van huidig adres Dorpsstraat 87, 89.
Behalve aan de dominee en zijn gezin is het pand door velen bewoond. In de Eerste Wereldoorlog kregen Belgische oorlogsvluchtelingen onderdak in de pastorie. Mogelijk staan op deze foto ook vluchtelingen. In de Tweede Wereldoorlog gold het onderdak  voor veel evacues uit Den Helder, op zoek naar een verblijfplaats in verband met de vele bombardementen.
Na de oorlog bood het pand ook nog onderdak aan diverse gezinnen uit Oterleek.
Als gevolg van slecht beheer was het monumentale pand na een kleine zeventig jaar verworden tot een monumentale bouwval. Het fraaie pand met apart rieten prieel en fraaie tuin is gesloopt in 1967/1968.
Een foto van het pand vlak voor de sloop is te zien in een oude Kroniek : https://tijdschriften.archiefalkmaar.nl/issue/NC/2007-06-01/edition/0/page/26

Bij het archief staat nog een fraaie ingekleurde foto : https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/beelden/beelden-2/detail/fb71d45d-ebab-46ea-9206-c6f08f6fd715Foto uit collectie Kees Kramer Sr. (via Ton Andela)

Aanvullende informatie

  • Plaats: Oterleek
  • Oterleek Straat of Water: Dorpsstraat
  • Gebouw: Pastorie
Gelezen: 178 keer