De Rijper muziekvereniging 'Kunst na Arbeid' in 1922

19701 19701
Muziekvereniging 'Kunst na Arbeid' werd opgericht op 17 oktober 1921. Hoewel de vereniging ook onder naam 'fanfarekorps' door het leven ging, is "Kunst na Arbeid" een andere vereniging dan '"Het Rijper Fanfarecorps". De laatste werd al op 27 september 1888 opgericht en is waarschijnlijk begin twintigste eeuw weer ter ziele gegaan.
Op deze foto uit 1922 lijkt de vereniging op te treden vanuit een schuur of geïmproviseerde overkapping.  De leden van de vereniging met strooien hoed, de toekijkende jongens met platte pet.
In het boek 'Wie zijn dat ook al weer, pagina 55 ' is ook een foto van de vereniging uit het zelfde jaar opnomen. Afgaande op de daar genoemde namen, zijn de volgende personen hier ook te herkennen: links vooraan op de stoel Jan Rijkes, daarnaast Piet Visser. Achter Jan zit Coop Schepers, de lachende man in het midden is wellicht Jan van Voorden. Is de man rechts met beide meisjes dirigent Dirk Veenman? Wie staan er nog meer op de foto (weet u waar, laat het ons weten): Piet Sluis, Henk Groot, Siem Hottentot,  Jb. Van Straten, Thijs Eggers, Willem Schermer, Arie Scheepbouwer, A. van Petten, Kromjong, Dirk Rijkes, Freek van Straten, Bouk Knegt, Jb. ten Wolde, Klaas Eggers en Bart Visser.
De muziekvereniging speelde later ook in competitie. Menig concours werd bezocht en de resultaten bepaalden in welke afdeling er 'gespeeld' werd. In een krantenbericht uit 1938 valt te lezen dat door het behalen van een 1e plaats op een concours de vereniging opgeklommen is naar 'de eerste afdeeling fanfare'.

Aanvullende informatie

  • Plaats: De Rijp
  • Thema: Muziek, Verenigingsleven, Portretten en Groepsfoto's
Gelezen: 274 keer