De bussen van Hooijberg uit De Rijp, 1955
16983

De bussen van Hooijberg uit De Rijp, 1955

De bussen van Hooijberg, einde seizoen 1955. 'De reiswagens weer veilig thuis'. De drie bussen staan voor de garage op het Zuideinde. Achteraan staat de Mercedes uit 1955, rechts staat de Opel Blitz (die had je op hetzelfde chassis ook in een uitvoering als vrachtwagen; een chassis voor een bus had iets extra vering; met de vering van hun Opel Blitz hebben de Hooijbergs overigens 'veel gedonder' gehad). Op de voorgrond staat een bus waarvan de carrosserie door Jansen / Janssen in Neck vervaardigd werd. Op die bus staat de naam Hooyberg in losse metalen letters, dus niet op de bus of op een losse plaat geschilderd.

Het huisje achter de bussen was het huisje van Appie 'Nikkel' Middelveld aan de westkant van het Zuideinde en is rond 1962 gesloopt om plaats te maken voor de parkeerplaats van Hooijberg.

Het rijtje nieuwbouwwoningen op de achtergrond is de J.A. Leeghwaterstraat, verder liep de nieuwbouw niet. Ook de huizen van de A.P. Prinsstraat moeten nog gebouwd worden op wat toen nog weiland was, het Drilveld. Het Drilveld heeft naar het schijnt die naam gekregen omdat er in vroeger tijden schietoefeningen gehouden werden door de militie. Het was voor de grote brand in 1654 bebouwd. Vóór de eerste bebouwing in de vorige eeuw werd het jaarlijks verhuurd voor een symbolisch bedrag aan een plaatselijke veehouder of tuinder. De herkomst van de betonnen platen op de foto is onduidelijk, mogelijk restanten van een gebouwtje of schuur op die plek.

 

 

 

  • Straat of water: Zuideinde
  • Bedrijf: Vervoersbedrijf
  • Thema: Vervoer

Steun Oudheidkundige Vereniging Het Schermereiland en WORD LID voor slechts € 14,- per jaar.

De Kroniek

De Kroniek - historisch tijdschrift voor Graft-De Rijp en SchermerDe Kroniek is het Historisch Tijdschrift voor Graft-De Rijp en Schermer en staat vol met interessante en leuke verhalen. Leden ontvangen De Kroniek 4x per jaar >>>

Schenkingen

OproepHeeft u documenten, historische foto's, ansichtkaarten etc. van de gebieden die deel uitmaken van Het Schermereiland in uw bezit? Overweeg dan eens om deze aan onze OHV te schenken >>>

Contact

OHV Het Schermereiland
Bezoekadres:
Raadhuisstraat 24
1484 EN Graft

Uitgebreide contactinformatie >>>